قال: يأتي على الناس زمان تكون العافيه عشرة اجزاء تسعة منها في اعتزال الناس و واحدة فی الصمت.
ترجمه حديث:
على بن مهزيار از امام حسن عسگرى يا امام هادى عليهما السلام نقل كرده و مى گويد:
زمانى فرا مىرسد كه عافيت ده جزء دارد كه نُه جزء آن كناره گيرى از مردم و يك جزء آن سكوت است.
شرح حديث:
اسلام دينى اجتماعى است و مانند مرتاضها و صوفيها دعوت به جدايى از اجتماع نمىكند و مىفرمايد: يداللّه مع الجماعة و يا عليكم بالسواد الاعظم؛ اجتماع و جمعيّت از مسائلى است كه اسلام به آن اهميّت داده و به همين جهت نماز جمعه و جماعت مورد توجّه اسلام است. آيا چنين دينى دعوت به گوشه گيرى مى كند؟! به طور قطع منظور روايت چيز ديگرى است و اشاره به زمانى است كه جلسات، ناسالم و مجالس توأم با گناه است كه در اين زمان نود درصد از عافيت در كناره گيرى از اين مجالس ده درصد آن هم در سكوت و سخن نگفتن جز به خير خواهد بود.
در اسلام حضور در مجالس گناه، گناه است هر چند تماشاچى باشد. در داستان امام صادق عليه السلام آمده كه كسى حضرت را با جماعتى دعوت كرده بود و براى خوشآيند بعضى از حاضران ظرف شرابى آوردند، امام از جا برخاست و فرمود در مجلسى كه گناه شود حاضر نمى شوم چون حضور در مجلس گناه هم گناه است.
در زمان ما مجالس گناه كم نيست و همان مجالس سبب نشر فساد و گناه مىشود. گاه به نام مجلس عروسى افرادى نيمه عريان در آن حاضر مىشوند و جوانهاى مجرّد آلوده مى شوند و گاه از يك مجلس عروسى دهها طلاق بوجود مى آيد و نطفه طلاقهاى متعدّد در آنجا منعقد مىشود و دهها جوان به انحراف كشيده مىشود و دهها زن همسردار آلوده مى شوند مجلس گناه مانند مجلسى است كه در آن آتش روشن شده است كه اگر دامان حاضران را نگيرد دود آن آتش دستگاه تنفّسى آنها را آلوده مىكند. بعضى مىگويند يك شب است ولى توجّه ندارند كه اين يك شب چه بلاهايى به دنبال دارد. در مجالس آلوده جوانان معتاد و آلوده مى شوند به همين جهت ما به جوانان توصيه مىكنيم كه نماز را اوّل وقت بخوانيد و از مجالس آلوده به گناه بپرهيزيد و از دوستان ناباب دورى كنيد.
بنابراين روايت اشاره به پرهيز از مجالس گناه است كه عافيت و سلامت دين و دنيا در كناره گيرى از اين مجالس است و بخشى هم در خلوت است كه زبان آلوده به غيبت و تهمت و… نشود.
آیت الله مکارم شیرازی – منبع سایت تهذیب حوزه