جستجو
جستجو
تغییر سایز-+=

فرهنگ کتابخوانی در روزگار معاصر اصلاً در حد مقبول نیست

به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به همراه معاونین و مسئولان استانی با حضور در دفتر نماینده ولی فقیه در استان امام جمعه اردبیل با آیت الله سید حسن عاملی دیدار و گفتگو کردند.

آیت الله عاملی در این دیدار ضمن قدردانی از حضور این مسئولان در استان اردبیل اظهار داشت: فرهنگ کتابخوانی در روزگار معاصر اصلاً در حد مقبول نیست کتاب واقعاً از زندگی اکثریت حذف شده است ما ملت “اقراء” هستیم اما خبری از کتابخوانی نیست!

اگر من جای شما باشم حتماً کتابخانه‌های سیار راه می‌اندازم در مطب ها، فرودگاه ها، متروها، کوپه های قطار، هواپیماها، بیمارستان ها و…

وی ادامه داد: ما می‌خواهیم سر کوچه‌ها دکه‌های خیلی زیبا احداث بشود و کتاب‌های این دکه‌ها هفته‌ای عوض بشوند و کتاب جدید گذاشته باشد اما الان اینطور نیست مناطق محروم اصلاً نمی‌توانند کتاب بخرند در مناطق محروم مکان‌های  ثابت و سیار برای تحویل کتاب احداث کنید استعدادهای خوبی در آن مناطق وجود دارد که از کتاب محروم هستند.

ایشان در خصوص ضرورت توجه به استعدادهای محروم از کتاب با ذکر خاطره ای تصریح کرد: 20 سال پیش نمایشگاهی در اردبیل برپا شده بود یک جوانی در نمایشگاه، کتاب خوبی را دیده بود اما پول نداشته آن را بخرد و از طرفی نمی توانسته از آن چشم پوشی کند در نتیجه تصمیم می گیرد که کتاب را بدون اجازه و اطلاع فروشنده بردارد،این جوان بعدها پیش من آمد و گفت: حاج آقا! من این کتاب را بدون اطلاع ناشر، برداشته ام!  اما انتشارات  و صاحب آن را می‌شناسم که در قم مشغول نشر است من پول کتاب را آورده ام، شما پول را با این نامه در قم به آن انتشاراتی تحویل بدهید! من نمی‌دانستم در آن نامه چه چیزهایی نوشته بود اما همین قدر می دانم که وقتی نامه را بردم  و به مسئول انتشارات که یک روحانی محترمی بود دادم وقتی نامه را باز کرد و در کنار  پول کتاب ، مرقومه را خواند به طور مفصل  گریه کرد سپس بلند شد و از کل کتاب‌هایی که چاپ کرده بودند یک کارتن پر کرد پول را هم برگرداند!

وی با تاکید بر ضرورت همت برای افزایش میزان کتابخوانی تصریح کرد:  الان شرایط به گونه ای شده که نشسته ایم در کتابخانه تا مردم بیایند و در کتابخانه ها، کتاب بخوانند در حالی که ما باید سراغ مردم برویم و با راهکارهای علمی و جذاب مثل مسابقات و … نسل جدید را با  لذت کتاب و کتاب خوانی آشنا کنیم، گاهی حتی پی دی اف کتاب ها (با اخذ رضایت از نویسنده و انتشارات مربوط) را می توانیم در اختیار مردم بگذاریم تا سهولت دسترسی به  کتاب افزایش پیدا کند.

رئیس شورای فرهنگی عمومی استان اردبیل با تبیین آثار کتاب خوانی در زندگی روزمره، رفتارهای اجتماعی ، محاورات و نامه نگاری‌ها اظهار داشت: یک شرف بزرگ برای یک ملت این است که ثروت لغوی خوب داشته و بر خلق ترکیبات فاخر اقتدار داشته باشد نیم نگاهی به مکتوبات مسئولین رده بالای کشوری مثل نمایندگان و وزراء و… به خوبی نشان می دهد که میزان ثروت لغوی در زمان ما چقدر است . جای نگرانی و دغدغه است که در حوزه ادبیات، ثروت لغوی ملت، پایین آمده است. روسای جمهور ، سران قوا ، نمایندگان و وزراء وقتی که نامه ای  می‌نویسند باید در حدی باشد که به عنوان تراث ادبی فارسی حفظ شود با ملاحظه آثار سلف  و امثال منشآت فراهانی کاملاً معلوم می شود که ما در این عرصه چقدر تنزل پیدا کرده ایم! زمانی در این کشور دانش آموزان تاریخ وصاف را می‌خواندند در تاریخ وصاف گاهی در هر سطر باید ۱۰ بار به لغت مراجعه کرد یا نصاب الصبیان را می‌خواندند یا شرح نصاب مثل قطرات را می‌خواندند صاحب نصاب الصبیان در باب لغت واقعاً شاهکار کرده است آن مرد ادیب در سلیقه ستودنی کلمات متناسب را در یک یا چند بیت جمع کرده است مانند:

غضنفر و اسد و لیث و حارث و دلهاث

هزبر و قسوره و حیدر است و ضیغم و شیر!

جوان امروزی حتی شخصیت دانشگاهی با نام نصاب هم آشنایی ندارد و این اصلاً شایسته نیست در اینجا نمی‌گوییم نهاد کتابخانه در کشور مقصر است، مقصر اصلی متولیان تعلیم و تربیت و مراکز حساس تصمیم گیری فرهنگی کشور است وقتی اقتدار فرهنگی در سیاست‌های کلان کشور در اولویت و در راس امور قرار نگیرد نتیجه همین می‌شود.

وی ادامه داد: گاهی کتاب زندگی شخصی را زیر و رو می‌کند ، الان برخی جوان‌ها شب‌ها را بیدار و روزها می‌خوابند شب‌ها مدام در بین سایت‌ها و کانال‌های مختلف می‌چرخند و وقت نفیس  و عمر گرانبهای خود را به مطالب غیر کاسب و غیر مکتسب و گاهی زیان بار اختصاص می دهد آخرش ثم ماذا؟ گاهی بعضی از جوانان عزیز نامه ها یا پیامک‌هایی به من می‌فرستند در این نوشته ها گاهی چندین غلط‌ فاحش املایی و ترکیبی موج می زند! بدون کتاب خوانی و بدون وقوف بر مفاهیم فاخر و ترکیبات ارزشمند نمی توان فصاحت یک زبان را حفظ کرد فصاحت در زبان نعمت بسیار بزرگی است این سخن حرف دقیقی است که “ان من البیان لسحراً”  امیر المومنین(ع) فرمود:”نحن امراءالبیان” ما فرماندهان ملک سخن و فصاحتیم آیا با این نظام آموزشی دوباره امثال سعدی ظهور خواهد کرد؟ او قابلیت ، ظرفیت ، اقتدار و شیرینی زبان فارسی را به نمایش گذاشته است کلمات در دسترس همه است ولی کسی نمی تواند مثل او حرف بزند می گویند و لذا می گویند ترکیبات او از باب “سهل ممتنع” است.

خود او می‌گوید حج می‌رفتم، به شدت خسته شدم افتادم و از راه رفتن باز ماندم، هرکس از کاروانیان به من گفت بلند شو و کاروان را لنگ نکن، گفتم من اصلاً قدرت حرکت ندارم  حتی بر یک قدم قادر نیستم اما رئیس کاروان آمد در گوش من چیزی گفت که با شنیدن آن یک راست بلند شدم! او در گوش من گفت:

حرم در پیش است و حرامی در پس

اگر رفتی، بردی و اگر ماندی بردی

ملتی که از کتاب محروم باشد شان کلمه و حرمت کلمه را رعایت نخواهد کرد درباره یکی از نویسندگان عرب نوشته اند “جعل من الکلمه نبراسا” از کلمه درفشی برافراشته بود و پسر سید شرف الدین عاملی می گوید: کلمه پیش پدرم حس ششم بود. آن مرحوم وقتی در الازهر مصر خطبه خواند در حال خطابه انگشتر را در انگشت خود می چرخاند یک خانم ادیبه که از شبستان نظاره گر او بود بعد از خطابه گفت: والله متوجه نشدم که استخدام کلمات فاخر برای او آسان بود یا گرداندن انگشتر در انگشت!

امام جمعه اردبیل در بخش دیگر از سخنان خود در انتقاد از کمبود فضای کتابخانه ای در استان اظهار داشت: وقتی آستانه کنکور می‌شود از شدت محرومیت استان دانش آموزان حتی روی یک میز هم در کتابخانه‌ها رقابت دارند چون در خانه‌های کوچک امکان مطالعه مناسب وجود ندارد به همین جهت ما تصمیم گرفتیم در این باب اثری ماندگار درست بکنیم  از این رو  در یکی از مناطق خوب اردبیل کار را شروع کردیم یک کتابخانه در 6 طبقه ؛ دو طبقه برای خواهران دو طبقه برای برادران، یک طبقه اداری و یک طبقه هم با زیرزمین برای خزانه کتاب این اقدام برای شهر و مخصوصاً برای آن منطقه که کتابخانه ای ندارد بسیار مهم است سفارش کردیم که کتاب های شخصی ما نیز در آینده به آنجا منتقل شود.

حدود دو یا سه طبقه را هم با پول غیر دولتی بالا بردیم اما در حدود ۱۵ سال است که آن مجموعه روی دست ما مانده است ! به مسئولین و به نهاد کتابخانه گفتیم  این مجموعه متعلق به شما است شخصی نیست بیایید کتابخانه را تمام کنید اما همیشه مشکلات مالی را مطرح می کنند و این گونه است که فرهنگ در حاشیه قرار می گیرد و به صورت طفیلی به آن اهتمام می گردد و جوانان ما از حداقل امکانات برای رسیدن به مدارج علمی محروم می گردند در حالی که آن مجموعه فاخر می‌تواند مورد استفاده دانش آموزان منطقه قرار بگیرد و از کتاب‌ها و محیط آن کتابخانه استفاده مطلوبی به عمل آید.یکی از خیرین بزرگ اردبیل می‌گفت دختر من به این خاطر از پزشکی قبول شد که هر روز ساعت ۷ او را به کتابخانه می‌آوردم و اگر کتابخانه نبود قبول نمی‌شد چون در محیط مطالعه قرار می‌گرفت.

 

لینک کوتاه :

darolershad.org/?p=21898

جدیدترین عناوین خبری

پربازدیدترین خبرها

مطالب مرتبط

ثبت دیدگاه

یک پاسخ ارائه کنید